marți, 28 ianuarie 2020

Programa de chimie organică pentru bacalaureat


Programa de chimie organică-bacalaureat


 Programa de bacalaureat pentru disciplina chimie, valabilă în sesiunile anului 2020, este cea prevăzută în anexa nr. 2 la Ordinul ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice nr. 5.070/2016 privind organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat naţional - 2017.

Statutul disciplinei
In cadrul examenului de bacalaureat, chimia are statutul de disciplina optionala, fiind sustinuta la proba E. d) in functie de filiera, profil si specializare/calificare profesionala.
Elevii care sustin bacalaureatul la chimie pot opta pentru programa de chimie anorganica si generala sau pentru programa de chimie organica.
I. Competente de evaluat
1. Explicarea unor fenomene, procese, procedee intalnite in viata de zi cu zi
1.1. Clasificarea compusilor organici in functie de natura grupei functionale
1.2. Diferentierea compusilor organici in functie de structura acestora 1.3. Descrierea comportarii compusilor organici studiati in functie de clasa de apartenenta
2. Investigarea comportarii unor substante chimice sau sisteme chimice 2.1. Efectuarea de investigatii pentru evidentierea unor caracteristici, proprietati, relatii
2.2. Formularea de concluzii care sa demonstreze relatii de tip cauza-efect 2.3. Evaluarea masurii in care concluziile investigatiei sustin predictiile initiale
3. Rezolvarea de probleme in scopul stabilirii unor corelatii relevante, demonstrand rationamente deductive si inductive
3.1. Rezolvarea problemelor cantitative/calitative
3.2. Conceperea sau adaptarea unei strategii de rezolvare pentru a analiza o situatie
3.3. Justificarea explicatiilor si solutiilor la probleme
4. Comunicarea intelegerii conceptelor in rezolvarea de probleme, in formularea explicatiilor, in conducerea investigatiilor si in raportarea de rezultate
4.1. Utilizarea, in mod sistematic, a terminologiei specifice intr-o varietate de contexte de comunicare
4.2. Procesarea unui volum important de informatii si realizarea distinctiei dintre informatii relevante/irelevante si subiective/obiective
4.3. Decodificarea si interpretarea limbajului simbolic si intelegerea relatiei acestuia cu limbajul comun
5. Evaluarea consecintelor proceselor si actiunii produselor chimice asupra propriei persoane si asupra mediului
5.1. Analizarea consecintelor dezechilibrelor generate de procesele chimice poluante si folosirea necorespunzatoare a produselor chimice
5.2. Justificarea importantei compusilor organici

II. CONTINUTURI

Structura si compozitia substantelor organice
Introducere in studiul chimiei organice: obiectul chimiei organice, elemente organogene, tipuri de catene de atomi de carbon, serie omoloaga, formule brute, formule moleculare si formule de structura plane ale claselor de compusi organici studiati
Legaturi chimice in compusii organici
Izomeria de catena, de pozitie pentru compusii organici studiati
Izomeria optica: carbon asimetric, enantiomeri, amestec racemic

Clasificarea compusilor organici
Clasificarea compusilor organici: hidrocarburi si compusi cu functiuni
Clasificarea compusilor organici in functie de grupa functionala Compusi cu grupe functionale monovalente: compusi halogenati, compusi hidroxilici, amine
Compusi cu grupe functionale divalente si trivalente: compusi carbonilici, compusi carboxilici
Compusi cu grupe functionale mixte: aminoacizi, hidroxiacizi, zaharide

Tipuri de reactii chimice in chimia organica
Reactii de substitutie (monohalogenarea propanului, nitrarea fenolului)
Reactii de aditie [bromurarea propenei (cu Br2 si HBr), bromurarea acetilenei
(cu Br2 si HBr)]
Reactii de eliminare (dehidrohalogenarea 2-bromobutanului, deshidratarea 2butanolului)
Reactii de transpozitie (izomerizarea n-pentanului)

Alcani
Alcani: serie omoloaga, denumire, structura, izomerie de catena, proprietati fizice, proprietati chimice: clorurarea metanului, izomerizarea butanului, cracarea si dehidrogenarea butanului, arderea Importanta practica a metanului. Putere calorica

Alchene
Alchene: serie omoloaga, denumire, structura, izomerie de catena si de pozitie, proprietati fizice, proprietati chimice: aditia H2, X2, HX, H2O (regula lui Markovnikov), polimerizarea
Importanta practica a etenei

Alchine
Alchine: serie omoloaga, denumire, structura, izomerie de catena si de pozitie, proprietati fizice, proprietati chimice: aditia H2, X2, HX, H2O la acetilena, arderea
Obtinerea acetilenei din carbid
Importanta practica a acetilenei
Polimerizarea clorurii de vinil, acrilonitrilului, acetatului de vinil

Cauciucul natural si sintetic Mase plastice
Cauciucul natural si sintetic, mase plastice: proprietati fizice, importanta

Arene
Arene: benzen, toluen, naftalina: formule moleculare si de structura plane, proprietati fizice, proprietati chimice: benzen, toluen, naftalina - halogenare, nitrare
Alchilarea benzenului cu propena.

Benzine
Cifra octanica Putere calorica

Alcooli
Alcooli: metanol, etanol, glicerol - formule de structura, denumire, proprietati fizice (stare de agregare, solubilitate in apa, punct de fierbere), etanol - fermentatia acetica, metanol - arderea, glicerina - obtinerea trinitratului de glicerina
Oxidarea etanolului (KMnO4, K2Cr2O7)
Importanta practica si biologica a etanolului

Acizi carboxilici
Acizi carboxilici: acidul acetic - reactiile cu metale reactive, oxizi metalici, hidroxizi alcalini, carbonati, etanol
Importanta practica si biologica a acidului acetic
Esterificarea acidului salicilic. Hidroliza acidului acetilsalicilic

Grasimi Agenti tensioactivi
Grasimi: stare naturala, proprietati fizice, importanta
Hidrogenarea grasimilor lichide
Hidroliza grasimilor
Agenti tensioactivi: sapunuri si detergenti - actiunea de spalare Obtinerea sapunului

Aminoacizi Proteine
Aminoacizi (glicina, alanina, valina, serina, cisteina, acidul glutamic, lisina): definitie, denumire, clasificare, proprietati fizice, caracter amfoter Identificarea aminoacizilor
Condensarea aminoacizilor
Proteine: stare naturala, proprietati fizice, importanta
Hidroliza enzimatica a proteinelor
Denaturarea proteinelor

Zaharide
Zaharide: glucoza, zaharoza, amidon, celuloza - stare naturala, proprietati fizice, importanta
Monozaharide: glucoza si fructoza (formule plane), formule de perspectiva
(Haworth): glucopiranoza, fructofuranoza
Oxidarea glucozei (reactiv Tollens si Fehling)
Condensarea monozaharidelor
Hidroliza enzimatica a amidonului
Calcule chimice Utilizari ale substantelor studiate
Rezolvare de probleme, calcule stoechiometrice (pe baza formulei chimice si a ecuatiei reactiei chimice), puritate, randament
Utilizari ale substantelor studiate
Interpretarea rezultatelor din activitatea experimentala



NOTA:
Programele de examen sunt realizate in conformitate cu prevederile programelor scolare in vigoare. Subiectele pentru examenul national de bacalaureat evalueaza competentele dezvoltate pe parcursul invatamantului liceal, se elaboreaza in conformitate cu prezenta programa si nu vizeaza continutul unui manual anume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu